Πατρινό Καρναβάλι: «Φούντωσε» η ασύδοτη γιορτή – Εστίαση, Περιφέρεια, ΕΛΑΣ σε δημόσιο διάλογο μέσω της «Π»

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα από την Τελετή Λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού και την αναχώρηση των επισκεπτών, και στις παρέες έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το αν αυτός είναι ο θεσμός της πόλης που θέλουμε, και κυρίως αν η γιορτή που βιώσαμε είναι αυτή που μπορεί να υποστηρίξουν οι διοργανωτές.

Των Σωτήρη Παπανδρέου, Μαρίας Κ. Παπαγιαννακοπούλου

Κατά γενική ομολογία η εικόνα που κυριάρχησε στην κορύφωση της Αποκριάς, είχε δύο όψεις. Αυτή με τους χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες που ήρθαν για να ξαναζήσουν μοναδικές στιγμές που τους έλειψαν, και η άλλη, αυτή του «χύμα» τριήμέρου με ντόπιους και ξένους να ξεσαλώνουν σε πλατείες και δρόμους!

Στο επίκεντρο της προσοχής των αρμόδιων αρχών – κι εν προκειμένω της Αστυνομίας – βρέθηκε η ασφάλεια του κόσμου στο κέντρο της Πάτρας, ωστόσο, την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε η πλήρης απουσία ελέγχων εμπορικών δραστηριοτήτων.
Οι πρώτες αντιδράσεις για την ανεξέλεγκτη κατάσταση κι ασυδοσία στην υπαίθρια αγορά, άρχισαν να καταγράφονται στον κλάδο της Εστίασης, εξαιτίας της γενικευμένης δράσης παράνομων μικροπωλητών, όπως και από στεγασμένες εμπορικές επιχειρήσεις, μη εξαιρουμένων όμως και οργανωμένων της καταστημάτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας, Τάσος Γιατράς, υπενθυμίζει στην «Πελοπόννησο», ότι o ΣΚΕΑΝΑ διαφώνησε με την εκκένωση των πεζόδρομων, από τα ατελώς ανεπτυγμένα τραπεζοκαθίσματα, το σεβάστηκε όμως, γιατί πάνω απ΄όλα προήχε η ασφάλεια. Αλλά, την ίδια στιγμή αυτοί οι χώροι γέμιζαν με πλανώδιους μικροπωλητές και η εικόνα δεν ήταν κάτι ξαφνικό, αλλά ένα φαινόμενο που ανέχτηκε η πόλη, τα προηγούμενα χρόνια, και το έχτισε, με την Εστίαση να έχει την δική της ευθύνη.

Και ο Τ. Γιατράς δηλώνει ευθέως: «Δεν υπήρξε καμία επιτήρηση και παρουσία ελεγκτικών αρχών. Πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, γιατί η εποπτεία και ο έλεγχος αφορά όλους και το αποτέλεσμα είναι για όλους κοινό».
Εχοντας πλήρη γνώση για το τι έγινε στο κέντρο της Πάτρας και πως η Εστίαση μεταλλάχθηκε και με δική της ευθύνη, ο κ. Γιατράς, σημειώνει: «Κάθε γωνιά της πόλης είχε μετατραπεί σε υπαίθριο ψητοπωλείο, από κάθε είδους επιχείρηση και πλανόδιο. Ακόμα και έξω από την Ευαγγελίστρια είχε στηθεί υπαίθρια καντίνα από την Θεσσαλονίκη, ενώ στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου λειτουργούσε τεράστια ψησταριά πουλώντας χιλιάδες σουβλάκια υπό τους ήχους μουσικής πανηγυριού. Κατά μήκος της παρέλασης, διάφοροι πωλούσαν επίσης σουβλάκια, μέχρι ουίσκι σε πλαστικά ποτήρια και άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Δόθηκαν άδειες σ’ αυτούς τους πωλητές; Αν όχι, που ήταν οι έλεγχοι που θα γίνονταν;»

Τ. ΓΙΑΤΡΑΣ:«ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ»

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Τάσος Γιατράς, δίνει στην «Π» το μέγεθος της ασύδοτης κατάστασης στην αγορά, το τριήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού: «Υπήρξε υπαίθρια ανεξέλεγκτη εστίαση από όλους! Εννοείται πως ναι, αυτή η διαπίστωση περιλαμβάνει και την οργανωμένη Εστίαση. Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων, που είχαν προηγηθεί, ως ΣΚΕΑΝΑ είχαμε ζητήσει την προστασία της οργανωμένης Εστίασης από την πάρανομη υπαίθρια. Και το αποτέλεσμα που είχαμε, όχι μόνο δεν ήταν αυτό, αλλά είδαμε και φαινόμενα πολύ χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Στην Πάτρα ήρθαν πλανόδιοι από όλη την Ελλάδα και κοινωνικές ομάδες που λειτουργούσαν ασύδοτα και με άνεση»!

Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ: Η ΕΛΑΣ για τις «αρπαχτές»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι οι έλεγχοι για τις «αρπαχτές», τους μικροπωλητές και την παραβατικότητα, ανήκουν στην Αστυνομία, η οποία κινήθηκε με βάση το δικό της επιχειρησιακό σχέδιο, σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες και την διαθεσιμότητα που είχε.

Ο ίδιος εντόπισε το φαινόμενο των μικροπωλητών σε Ερμού και Ρήγα Φεραίου, κάτι που όπως είπε δεν ήταν καλή εικόνα για την Πάτρα, την κατέγραψε και την μετέφερε προς τις αρμόδιες αρχές, μαζί με ό,τι άλλο στραβό και ανάποδο διαπίστωσε. «Η εικόνα που κυριάρχησε το τριήμερο, ήταν αυτή του κεφιού και της χαράς κι όχι των φαινομένων που αμαυρώνουν τον θεσμό. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με όλους τους και να καταθέσουμε προτάσεις σε ένα τραπέζι διαλόγου, πολύ δε περισσότερο αφού φέτος χρηματοδοτήσαμε, με 50.000, το Πατρινό Καρναβάλι» δήλωσε.

Η Περιφέρεια, πάντως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, «χτένισε» την αγορά και διενήργησε δεκάδες ελέγχους για νοθευμένα ποτά, συλλέγοντας δείγματα για χημική ανάλυση.

«Το Καρναβάλι δεν έγινε με «λόγια», αλλά με πάρα πολλή δουλειά»

Για ακόμα ένα Πατρινό Καρναβάλι, το κορυφαίο της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, Καρναβάλι σταθμός, που έγραψε την δική του, ξεχωριστή ιστορία, με την χωρίς προηγούμενο συμμετοχή καρναβαλιστών, οι οποίοι ξεπέρασαν τις 50.000, αλλά και αριθμό επισκεπτών άνω των 150.000, έκανε λόγο επίσημα, χθες, ο Δήμος Πατρέων.

«Ενα Καρναβάλι, που θαύμασε όλη η Ελλάδα, για το αστείρευτο κέφι, τα χρώματα, τη δημιουργικότητα, την ανατρεπτική σάτιρα και τον αυθορμητισμό, ως χαρακτηριστικά της μεγάλης λαϊκής γιορτής, που είναι η ταυτότητά μας, με τον λαό και τη νεολαία της πόλης να το επιβεβαιώνουν κάθε χρόνο με τη συμμετοχή τους» αναφέρει, με μνεία στις πολυάριθμες εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, τις γειτονιές, τα σχολεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς, που δεν οργανώθηκαν με «λόγια», αλλά με πάρα πολλή δουλειά από τον Καρναβαλικό Οργανισμό, τους εργαζόμενούς του, το Καρναβαλικό Εργαστήρι κι όσους προσέφεραν με κάθε τρόπο.

Υπογράμμισε και πάλι την καθοριστική συμβολή των δημοτικών εργατών και υπαλλήλων του στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την επιτυχία των δραστηριοτήτων όλης της καρναβαλικής περιόδου, αφού δούλευαν επί σειρά μηνών, για την κατασκευή και τοποθέτηση του διακόσμου, αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία των αρμάτων. «Οι εργαζόμενοι του Τομέα Καθαριότητας αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ. Παρά τις μεγάλες ελλείψεις, εργάστηκαν με φιλότιμο, νυχθημερόν, και παρέδωσαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την πόλη καθαρή» σημειώνει. «Συνεχίζουμε με σιγουριά και αισιοδοξία, για το Καρναβάλι του 2024, που είναι και θα παραμείνει η μεγάλη λαϊκή γιορτή» κατέληξε.

Τι απαντά η ΕΛΑΣ στις «κατηγορίες»!

Μετά τη λήξη του Πατρινού Καρναβαλιού άρχισαν τα «όργανα» από τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ανυπαρξία ελέγχων και ασύδοτη παρουσία υπαίθριων μικροπωλητών που διέθεταν προς πώληση προϊόντα εστίασης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την τοπική ΕΛΑΣ.

Η αστυνομία ήταν παρούσα πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλικού τριημέρου, απαντούν στην «Πελοπόννησο» πηγές της «Ερμού». Αλλωστε όπως προκύπτει και από τη συνολική καταγραφή των συμβάντων, βεβαιώθηκαν 24 παραβάσεις για υπαίθριες ψησταριές και επιδόθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα. Κατά πληροφορίες της «Π», το αίτημα της τοπικής Αστυνομίας για συγκρότηση μικτών κλιμακίων αποτελούμενα και από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, τελικώς δεν τελεσφόρησε.

ΜΕΤΡΑ

Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι και τις 6 το πρωί της Τρίτης, οπότε βρίσκονταν σε ισχύ τα αστυνομικά μέτρα για το Καρναβάλι και την Καθαρά Δευτέρα, εφαρμόστηκαν αυξημένα αστυνομικά μέτρα και πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι, για αποτροπή κλοπών, διακίνησης ναρκωτικών και καταπολέμησης του παραεμπορίου. Ελήφθησαν μέτρα Τροχαίας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο αλλά και στα αστικά κέντρα, για την ασφαλή προσέλευση και αναχώρηση των επισκεπτών.

ΕΛΕΓΧΟΙ

Κατά τις επιχειρήσεις που οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, ελέχθησαν 2.092 άτομα, προσήχθησαν 233 και συνελήφθησαν 104 άτομα, ενώ έλεγχοι έγιναν και σε 1.559 οχήματα.Βεβαιώθηκαν 367 τροχονομικές παραβάσεις, από τις οποίες οι 40 αφορούσαν οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και 24 παραβάσεις του άρθρου 47 ΚΟΚ για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, όπου εντοπίστηκαν υπαίθριες ψησταριές.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ελέγχων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 145,4 γραμμάρια κάνναβης, 15,7 γραμμάρια κοκαΐνης, 20 ναρκωτικά δισκία και μικροποσότητα ηρωίνης και 4 αυτοσχέδια τσιγάρα, αλλά και 1.040 προϊόντα παραεμπορίου, τα οποία αφορούσαν είδη καρναβαλιού και φιάλες ποτών.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Από τις 104 συλλήψεις, οι 62 αφορούσαν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, οι 13 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς άτομα εντοπίστηκαν να κατέχουν μαχαίρια, αναδιπλούμενους σουγιάδες, 8 για κλοπές, 4 για υπαίθριο εμπόριο στερούμενοι αδείας αρμόδιας αρχής και 17 για λοιπά αδικήματα.

Read MoreΠηγή: ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ – Pelop.gr